Jump to content
IGNORERAD

Ättika


uptoyou

Recommended Posts

Vad heter ättika på thailändska? Enligt Google Translate så blir det น้ำส้มสายชู. Men det heter ju även vinäger.

Its nice to be important, but it's more important to be nice.

Link to comment
Dela på andra sajter

  • Svar 27
  • Skapad
  • Senaste svaret

Mest aktiva i denna tråd

  • Soengsang

    7

  • Kenneth4618

    5

  • stefan5300

    4

  • uptoyou

    4

Mest aktiva i denna tråd

Inlagda bilder

3 minuter sedan, skrev uptoyou:

Vad heter ättika på thailändska? Enligt Google Translate så blir det น้ำส้มสายชู. Men det heter ju även vinäger.

Ett helt amatörmässigt svar, från mig som är ytterst kass på Thailändska är "nam piao" surt vatten, jag brukar säga så på restaurang tex när jag vill ha det i nudelsoppan, och de brukar fungera.

Vad det heter på riktigt kan man ju lyssna på i google, men ifall google har rätt eller det är vad de kallar det vardagligt har jag ingen aning om, google blir ju lite galet ibland :)

Det är helt ok att ha en annan åsikt än mig, jag kan inte tvinga DIG att ha rätt!

Link to comment
Dela på andra sajter

15 minuter sedan, skrev Soengsang:

Ett helt amatörmässigt svar, från mig som är ytterst kass på Thailändska är "nam piao" surt vatten, jag brukar säga så på restaurang tex när jag vill ha det i nudelsoppan, och de brukar fungera.

Vad det heter på riktigt kan man ju lyssna på i google, men ifall google har rätt eller det är vad de kallar det vardagligt har jag ingen aning om, google blir ju lite galet ibland :)

Tjejen sa att nam piao säger dom inte utan dom säger nam som sai shoe.

En annan tanke är att både ättika och vinäger heter vinegar på engelska.

Its nice to be important, but it's more important to be nice.

Link to comment
Dela på andra sajter

32 minuter sedan, skrev uptoyou:

Vad heter ättika på thailändska? Enligt Google Translate så blir det น้ำส้มสายชู. Men det heter ju även vinäger.

Fruktvin kan också vara vinäger...5555

Norrländsk 08, hör hemma i Jomtien och Buriram.

Link to comment
Dela på andra sajter

4 minuter sedan, skrev uptoyou:

Tjejen sa att nam piao säger dom inte utan dom säger nam som sai shoe.

En annan tanke är att både ättika och vinäger heter vinegar på engelska.

Hahah hon är nog ett säkrare kort än mig, men för mig brukar nam piao fungera iaf......kanske de flinar lite när jag säger det, men men.

Det är helt ok att ha en annan åsikt än mig, jag kan inte tvinga DIG att ha rätt!

Link to comment
Dela på andra sajter

10 minuter sedan, skrev uptoyou:

Tjejen sa att nam piao säger dom inte utan dom säger nam som sai shoe.

En annan tanke är att både ättika och vinäger heter vinegar på engelska.

Det är rätt som du skriver น้ำส้มสายชู  Naam som sai sho.

Så här ser den ut som frugan använder och kallar ättika.

20171012_104344.thumb.jpg.bf77e88f4cb8fb040f8e35a9aa819c41.jpg

 

//Broskan

Ändrades av Broskan

"Om jag fått frågan om var de lyckli­gaste människorna finns skulle jag ha svarat: I Filippinerna, där ­varje ­människa har en ståuppkomikers ­talang."

Staffan Heimerson - http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/staffanheimerson/article14502442.ab

 

Link to comment
Dela på andra sajter

36 minuter sedan, skrev Broskan:

Det är rätt som du skriver น้ำส้มสายชู  Naam som sai sho.

Så här ser den ut som frugan använder och kallar ättika.

20171012_104344.thumb.jpg.bf77e88f4cb8fb040f8e35a9aa819c41.jpg

 

//Broskan

Är detta ättika? Det luktar inte så.

1507804700734969018969.jpg

Its nice to be important, but it's more important to be nice.

Link to comment
Dela på andra sajter

13 minuter sedan, skrev uptoyou:

Är detta ättika? Det luktar inte så.

1507804700734969018969.jpg

Inte stark som Svensk ättika, men vad som finns i Thailand. 

Det är helt ok att ha en annan åsikt än mig, jag kan inte tvinga DIG att ha rätt!

Link to comment
Dela på andra sajter

Funkar att göra inläggningar på.

Kör den ren och inget vatten

5 dl

Ingredienser

4 dl Vinegar

2 dl strösocker

ev kryddor                      

 Koka ihop låt svalna och skiva till exempel gurka i tunna skivor, blanda och låt stå.  Blir görgott :great:

Ändrades av Kenneth4618

“Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience"

Link to comment
Dela på andra sajter

1 timme sedan, skrev Soengsang:

Inte stark som Svensk ättika, men vad som finns i Thailand. 

Var fundersam med 5% även om jag inte minns vad den svenska har.

Its nice to be important, but it's more important to be nice.

Link to comment
Dela på andra sajter

2 minuter sedan, skrev uptoyou:

Var fundersam med 5% även om jag inte minns vad den svenska har.

12%

Norrländsk 08, hör hemma i Jomtien och Buriram.

Link to comment
Dela på andra sajter

Precis nyss, skrev swedenfarang:

12%

Elller 24%

 

enis

"Om du inte är en elefant, försök inte bajsa som en..."

Link to comment
Dela på andra sajter

4 timmar sedan, skrev Kenneth4618:

Funkar att göra inläggningar på.

Kör den ren och inget vatten

5 dl Ingredienser

4 dl Vinegar

2 dl strösocker

ev kryddor                      

 Koka ihop låt svalna och skiva till exempel gurka i tunna skivor, blanda och låt stå.  Blir görgott :great:

5 dl Ingredienser?

Är det inte meningen att man ska skiva vilken ingrediens som avses i ett recept eller är det helt valfritt till denna lag.

 

 

 

Hatar mytomaner och bidragsfuskare.

Link to comment
Dela på andra sajter

6 minuter sedan, skrev Mankan:

5 dl Ingredienser?

Är det inte meningen att man ska skiva vilken ingrediens som avses i ett recept eller är det helt valfritt till denna lag.

 

 

 

Färdig mängd blir 5 dl Herr Ordpolis

“Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience"

Link to comment
Dela på andra sajter

4 minuter sedan, skrev Kenneth4618:

Färdig mängd blir 5 dl Herr Ordpolis

Nja nu förstod jag ärligt talat inte vad du menade med 5 dl ingredienser så du kan möjligen kalla mig dum men knappast ordpolis i detta fall.

 

Fast å andra sidan borde väl 4+2 bli 6 ;)

 

Ändrades av Mankan

Hatar mytomaner och bidragsfuskare.

Link to comment
Dela på andra sajter

3 minuter sedan, skrev Mankan:

Nja nu förstod jag ärligt talat inte vad du menade med 5 dl ingredienser så du kan möjligen kalla mig dum men knappast ordpolis i detta fall.

 

Fast å andra sidan borde väl 4+2 bli 6 ;)

 

5 dl

Ingredienser

4 dl Vinegar

2 dl strösocker

ev kryddor                      

 Koka ihop låt svalna och skiva till exempel gurka i tunna skivor, blanda och låt stå.  Blir görgott

Förstår Herrn nu då?

För övrigt blir det 5 dl färdig lag av receptet.

“Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience"

Link to comment
Dela på andra sajter

4 minuter sedan, skrev Kenneth4618:

5 dl

Ingredienser

4 dl Vinegar

2 dl strösocker

ev kryddor                      

 Koka ihop låt svalna och skiva till exempel gurka i tunna skivor, blanda och låt stå.  Blir görgott

Förstår Herrn nu då?

För övrigt blir det 5 dl färdig lag av receptet.

Jo då jag förstod redan vid förra inlägget när jag fick din förklaring att det var 5 dl (färdig) lag du menade

Ändrades av Mankan

Hatar mytomaner och bidragsfuskare.

Link to comment
Dela på andra sajter

Jag använder alltid 6%-ig outspädd ättika och oftast 3 - 4 deciliter socker till mina blandningar men jag har både 12 och 24 % svensk ättika här i obygden.

När man blandar en ättikslag på 24 %- ig ättikssyra, vatten och socker så håller den 6 %

IMG_1651.JPG.5a00db6cada29718180fcb72b40e0314.JPG

 

Ättikor med olika styrkor

Nedan listas de ättikor som brukar finnas i affären.

Man kan alltid späda en starkare ättika med vatten för att få en svagare sort. T.ex. om du ska ha 2 dl inläggninsättika så tar du 1 dl ättikssprit och 1 dl vatten. Eller 0,5 dl ren ättika och 1,5 dl vatten.

Absolut ren ättika (24%)

Mycket skarp. Kan används som rengöringsmedel. I matlagning används den alltid utspädd.

Ättika, ättikssprit (12%)

Den vanligaste sorten och den som ofta avses när inget står angivet i recept.

Inläggningsättika (6%)

Används för inläggningar.

Matättika(3%)

Används i dressingar.

BTT-IDOL OCH BITTERFITTA.

Link to comment
Dela på andra sajter

13 timmar sedan, skrev Mankan:

Jo då jag förstod redan vid förra inlägget när jag fick din förklaring att det var 5 dl (färdig) lag du menade

Jamen då blir ju inte 4 + 2= 6 utan i detta fallet 5 :haha:

“Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience"

Link to comment
Dela på andra sajter

52 minuter sedan, skrev Kenneth4618:

Jamen då blir ju inte 4 + 2= 6 utan i detta fallet 5 :haha:

Man kan gott halvera sockret, vi är nog många här som inte behöver så mycket socker, samt tillsätta en gnutta salt samt lite senapskorn, då man lägger ing gurka.

Lade in strömming här om dagen, jag mer än halverade sockret istället för den klassiska 1-2-3, blev perfekt.....1-0,5-3 blev det nog.

Det är helt ok att ha en annan åsikt än mig, jag kan inte tvinga DIG att ha rätt!

Link to comment
Dela på andra sajter

12 minuter sedan, skrev Soengsang:

Man kan gott halvera sockret, vi är nog många här som inte behöver så mycket socker, samt tillsätta en gnutta salt samt lite senapskorn, då man lägger ing gurka.

Lade in strömming här om dagen, jag mer än halverade sockret istället för den klassiska 1-2-3, blev perfekt.....1-0,5-3 blev det nog.

Jo det skadar inte och själv brukar jag också ta ca hälften av sockret.  Det gör jag även när jag gör sylt.

Senapskorn gör gott och även att skiva i en liten chilifrukt.

Lägga in skivad rödlök med chili och ha på hamburgare är en höjdare

“Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience"

Link to comment
Dela på andra sajter

11 minuter sedan, skrev Soengsang:

Man kan gott halvera sockret, vi är nog många här som inte behöver så mycket socker, samt tillsätta en gnutta salt samt lite senapskorn, då man lägger ing gurka.

Lade in strömming här om dagen, jag mer än halverade sockret istället för den klassiska 1-2-3, blev perfekt.....1-0,5-3 blev det nog.

Jag tar så mycket socker som behövs för att jag tycker lagen blir god och bra. Om jag gör makrillinläggningar med inlagda rödbetor, inlagd gurka och äpple tar jag mindre socker då rödbetorna, gurkorna redan legat i lag och att äpple är sött i smaken.

BTT-IDOL OCH BITTERFITTA.

Link to comment
Dela på andra sajter

2 minuter sedan, skrev stefan5300:

Jag tar så mycket socker som behövs för att jag tycker lagen blir god och bra. Om jag gör makrillinläggningar med inlagda rödbetor, inlagd gurka och äpple tar jag mindre socker då rödbetorna, gurkorna redan legat i lag och att äpple är sött i smaken.

Vist socker är gott, grädde också.....men kanske inte så nyttigt i mängder.

Det är helt ok att ha en annan åsikt än mig, jag kan inte tvinga DIG att ha rätt!

Link to comment
Dela på andra sajter

16 minuter sedan, skrev Soengsang:

Vist socker är gott, grädde också.....men kanske inte så nyttigt i mängder.

Inte öl, eller vin heller men det är det ingen som tummar på och späder ut33955916-okay-smiley.jpg.6dd631e076ed792c83b99c9df06204cf.jpg

Ändrades av stefan5300

BTT-IDOL OCH BITTERFITTA.

Link to comment
Dela på andra sajter

Registrera dig eller logga in för att kommentera
och se bilderna på riktigt.

Du måste vara medlem för att kommentera på forumet

Registrera dig

Registrera ett medlemskap. Lätt gjort...!

Registrera dig på forumet

Logga in

Har du redan ett medlemskap? Logga in här.

Logga in nu
Hem
Nytt
Logga in

Logga in



×
×
×
  • Skapa ny...