Sam sip sam Inlagd Augusti 18, 2013 Dela Inlagd Augusti 18, 2013 (ändrad) Får väl försöka rädda några själar från fusket läs och lär Frasses Frasseburgare = 18 E471, E300, E450, E451, E330, E331, E339, E160a, E160c, E1414, E1450, E412, E415, E202, E211, E141, E101 Sibylla Originalburgare = 10 E471, E300, E331, E270, E160a, E160e, E322, E330, E202, E211 McDonalds Big Mac = 14 E472e, E300, E509, E202, E331, E330, E200, E160a, E160c, E322, E260, E202, E415, E160c Sibylla Big star = 15 E471, E481, E300, E450, E451, E330 E202, E211, E262, E270, E412, E415, E509, E101, E141 Minst sämst Burger King Whopper = 4 E471, E300, E415, E211http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17313951.ab ”Cheddarost” med bara 51 procent cheddar. I hamburgare döljer sig ingredienser som är långt ifrån råvaror. – Man använder kemiska tillsatser som kosmetika för att dölja avsaknaden av råvaror, säger journalisten Mats-Eric Nilsson som granskat snabbmatsbranschen. Bildspel: Klicka för att starta 1/5 ”Cheddarosten” på McDonalds hamburgare består bara av 51 procent cheddarost. Resten är vatten, smör, så kallat smältsalt, och sex olika E-nummer som är färg-, smak- och konserveringsmedel. Totalt innehåller en Big Mac 14 olika E-nummer. Journalisten Mats-Eric Nilsson granskar i sin senaste bok Saltad nota matfusket i restaurang- och snabbmatsbranschen. Där gästerna serveras färdiga rätter förblir innehållet ofta helt okänt, och kemiska tillsatser för att få innehållet att likna naturliga råvaror florerar ännu mer än i matvarubutikerna, enligt Nilsson. Äter aldrig snabbmat Han äter aldrig på snabbmatskedjorna han själv granskat: McDonalds, Burger King, Max, Frasses, Sandy’s, Upper crust och Subway. – Nej. Senast jag åt på McDonalds var för tre år sedan då jag kom sent med tåget till Skövde. Inget annat var öppet. Förekomsten av tillsatser på svenska serveringar accelererar. – Det finns allt fler kedjor med allt fler enheter. Det lokala kondiset klarar inte konkurrensen från kedjor som bygger på halvfabrikat och därför kan ha liten, outbildad personal. Därför måste det mesta komma färdigt från fabrik. Många fuskprodukter finns även på pizzor. Nilsson har besökt pizzeriagrossister och redogör för fuskosten ”Pizzamix”, som säljs av Skånemejerier, där drygt två tredjedelar består av en ”smältprodukt” med olja, vatten, potatisstärkelse och fyra E-nummer som surhetsreglerar, konserverar, smälter och färgar. Billig pizzaskinka säljs i form av inplastade fyrakilos-rullar med 60 procent kött och resten vatten, stärkelse och en större mängd tillsatser. Även i finare restauranger förekommer ofta fusk, beskriver Nilsson. I fjol genomförde 13 kommuner och en region, Norra Skåne, riktade kontroller av skyddade produkter som Roquefortost, parmaskinka, parmesanost, fetaost och falukorv hos restauranger, grossister och producenter. 81 procent av restaurangerna visade sig ha menyer som inte stämde överens med vad som köpts in. Enligt Livsmedelsverkets sammanställande rapport visar prisjämförelser att det i alla led finns pengar att tjäna på att sälja mat som uppges vara äkta vara, men i själva verket är fejk. Inga skyldigheter Lena Wallin, statsinspektör på Livemedelsverket, uppger att tillsatser i serverad mat är en ”jättesvår” fråga som verket tittar på från fall till fall. – Problemet är att du inte kan se ingrediensförteckningen. Den enda möjligheten är att fråga. Men restauranger och serveringar har inga lagliga skyldigheter att redovisa innehållet. – Är du en människa som inte vill äta tillsatser som döljer den riktiga råvaran så går du ju inte dit mer om de inte svarar. Enligt lagen får kunden inte vilseledas att förvänta sig något som inte stämmer. Wallin tar upp ”grekisk sallad” som exempel, där man rimligen kan vänta sig äkta fetaost som ingrediens. Eller att en krog anger filé på menyn, trots att en annan köttdel serveras. Vissa uppger ”Vi bakar vårt eget bröd”, då de säljer industriellt bake off-bröd som bara gräddas på plats. Andra restauranger beskriver en rätt som ”Husets”, då det i själva verket är ett uppvärmt helfabrikat som från grossisten säljs som ”Husets”, tar Nilsson upp i sin bok. Karin Hallgren, kommunikationschef på mejeribranschorganisationen LRF mjölk, (en avdelning inom Lantbrukarnas riksförbund), tar upp en trend som kan ses bland såväl privata konsumenter som upphandlare i offentlig sektor och inköpare till industrier: – Vi är extremt prisfixerade i dag. Och självklart får vi vad vi betalar för. Ostimporten till Sverige har ökat kraftigt under de senaste åren. – Stora delar av importen av hårdost består av skräpost som ursprungsländerna inte kan sälja på hemmamarknaden. Om en ost kostar 50 kronor kilot är det inte mycket mjölkråvara i. Den innehåller i stället mycket salt, som binder mer vatten. ”Inget onödigt” Patrik Holm Thisner, inköps- och kvalitetsdirektör på McDonalds, anser att tillsatskritiken mot just McDonalds är märklig. – Jag tycker inte vi använder onödiga tillsatser i våra produkter. Det är först och främst för att säkerställa matsäkerheten, i andra hand smakupplevelsen. De flesta transporter sker i fryst tillstånd, vilket gör att vi inte behöver konserveringsmedel i vårt bröd. Vi använder oss endast av hundra procent nötkött som styckas och formas innan det fryses in. Er ”smältostcheddar” är bara 60 procent ost. Varför har ni inte vanlig cheddar? – Det är för smakegenskaperna och funktionen av osten. Den ska vara så som smältostar ska vara, smälta fint över köttet och ge en krämigare smak TILLSATSERSedan Mats-Eric Nilsson började med att granska mat har han förändrat sina matvanor. ”Jag kollar mer på vad jag stoppar i mig”, säger han. ”Det är mycket jag vägrar äta” Matjournalisten Mats-Eric Nilsson om tillsatser, klass, snobberi och om varför han inte längre äter kycklingfilé Beställ Plus här! ELLER Logga in Prova Plus redan idag! Han är prisad för sina avslöjanden om matfusk. Aftonbladet möter journalisten, chefredaktören och tillsatsjägaren Mats-Eric Nilsson. - Jag skulle aldrig gå frivilligt till McDonalds, säger han. Sedan kommer frågan alla vill ha svar på. – Vad händer med oss som äterhttp://www.aftonbladet.se/nyheter/article17313659.ab?teaser=true Ändrades Augusti 18, 2013 av Sam sip sam Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Nack Laeng Inlagd Augusti 18, 2013 Dela Inlagd Augusti 18, 2013 mycke text... men läsvärt o skrämmande. To do list- (1). Go to pet store.(2). Buy bird seeds. (3). Ask how long it will take for the birds to grow.(4). Wait for the reaction. Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
FF Inlagd Augusti 18, 2013 Dela Inlagd Augusti 18, 2013 Skulle alla bry sig om dessa varudeklarationer, skull de flesta se ut som FF.. FF www.easi.nu Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Swift 4X4 Inlagd Augusti 18, 2013 Dela Inlagd Augusti 18, 2013 Milkshake på MC Donken innehåller inte ens mjölk. Så vitt jag minns så allt är kemisk framställd i denna Shaken. Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Thorsten Flinck Inlagd Augusti 18, 2013 Dela Inlagd Augusti 18, 2013 Den enda sanna glädjen är kemisk glädje! "Om fienden energiskt går emot oss, utmålar oss i så svarta färger som möjligt och överhuvudtaget inte godkänner något hos oss, så är det ännu bättre; ty det är ett bevis på att vi inte enbart dragit en klar skiljelinje mellan oss och fienden, utan att vårt arbete också haft lysande framgång." -Ulrike Meinhof Din socialistiska och antirasistiska röst i den högerdominerande forumsvärlden. Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
leifen Inlagd Augusti 18, 2013 Dela Inlagd Augusti 18, 2013 Tur att sjömansbiff inte heller inne håller s***** Inget är omöjlligt, det tar bara längre tid. Tid kan inte sparas, bara användas Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Nack Laeng Inlagd Augusti 18, 2013 Dela Inlagd Augusti 18, 2013 tyvärr en sak till som mörkas... vi får i oss Halalkött på både Max o Donken, personalrestaurangen osv. ingen som frågat mig om jag vill ha skiten .. har man nån gång sett hur djuren plågas i onödan så lockar det inte att atä Halal To do list- (1). Go to pet store.(2). Buy bird seeds. (3). Ask how long it will take for the birds to grow.(4). Wait for the reaction. Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
micke isaan Inlagd Augusti 18, 2013 Dela Inlagd Augusti 18, 2013 tyvärr en sak till som mörkas... vi får i oss Halalkött på både Max o Donken, personalrestaurangen osv. ingen som frågat mig om jag vill ha skiten .. har man nån gång sett hur djuren plågas i onödan så lockar det inte att atä Halal Sant,det är sjukt hur djuren lider under halal slakten. Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
stefan5300 Inlagd Augusti 18, 2013 Dela Inlagd Augusti 18, 2013 Jag bjuder in folk till mitt ställe i obygden, där görs det köttbullar och biff utan massa E-nummer BTT-IDOL OCH BITTERFITTA. Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
ban99arne Inlagd Augusti 18, 2013 Dela Inlagd Augusti 18, 2013 Även falukorven är ett enda stort fuskbygge, inte mycket från Falun i den körven. Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Seaserpent Inlagd Augusti 18, 2013 Dela Inlagd Augusti 18, 2013 Tur att sjömansbiff inte heller inne håller s***** Hade man gjort det på S* så man nog inte behövt tillsätta öl för smakens skull I must offer apologies to the Panda Channel. The more I think about it, well it truly was the most intellectually stimulating channel in Thailand. www.seaserpent.se Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
FF Inlagd Augusti 18, 2013 Dela Inlagd Augusti 18, 2013 Ja vid min ålder behöver man alla konsenveringsmedel man kan få i sig.. FF www.easi.nu Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Nemo Inlagd Augusti 18, 2013 Dela Inlagd Augusti 18, 2013 (ändrad) Enligt lagen får kunden inte vilseledas att förvänta sig något som inte stämmer. Borde även gälla internetleverantörerna i Thailand. Ändrades Augusti 18, 2013 av Nemo Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Juha Inlagd Augusti 18, 2013 Dela Inlagd Augusti 18, 2013 Föredrar E20 mot E18 mot Stockholm. Lex-Thaksin, 25,355 korruptionsfall ska få amnesti. Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Nemo Inlagd Augusti 18, 2013 Dela Inlagd Augusti 18, 2013 Milkshake på MC Donken innehåller inte ens mjölk. Så vitt jag minns så allt är kemisk framställd i denna Shaken. ..men den är rätt så god. Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
C-dude Inlagd Augusti 18, 2013 Dela Inlagd Augusti 18, 2013 Undrar hur mkt kemikalier det är i Thaislafset som fruarna har kokat ihop? Bara grönsakerna som dom köper i thaiaffären är nog tillräckligt besprutade för att få en att tänka till. O inte prata om det heliga Thaisaltet (GLUTAMAT) som dom bara måste ha i allt. C;D Life's a piece of shit, When you look at it. Life's a laugh and death's a joke, it's true. You'll see it's all a show. Keep 'em laughing as you go,.Just remember that the last laugh is on you Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Tommy Inlagd Augusti 18, 2013 Dela Inlagd Augusti 18, 2013 (ändrad) tyvärr en sak till som mörkas... vi får i oss Halalkött på både Max o Donken, personalrestaurangen osv. ingen som frågat mig om jag vill ha skiten .. har man nån gång sett hur djuren plågas i onödan så lockar det inte att atä Halal Är grisen till baconet också Halalslaktad? MVH Tommy Ändrades Augusti 18, 2013 av Tommy "There is an eagle in me that wants to soar, and there is a hippopotamus in me that wants to wallow in the mud." Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
stefan5300 Inlagd Augusti 18, 2013 Dela Inlagd Augusti 18, 2013 Ja vid min ålder behöver man alla konsenveringsmedel man kan få i sig.. FF I helvete heller,du är inte många dagar äldre än mig. BTT-IDOL OCH BITTERFITTA. Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Guest Fredman Inlagd Augusti 18, 2013 Dela Inlagd Augusti 18, 2013 Vi har anat det förut men nu är det bevisat. En Flenare gör man inte hur som helst med. http://www.svt.se/nyheter/regionalt/svtsormland/for-dalig-mat-far-kostchef-att-saga-upp-sig Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
FF Inlagd Augusti 18, 2013 Dela Inlagd Augusti 18, 2013 I helvete heller,du är inte många dagar äldre än mig. Nu är FF lite otränad i dagsläget, ska börja ta tag i det i höst.. FF www.easi.nu Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
BBJ Inlagd Augusti 18, 2013 Dela Inlagd Augusti 18, 2013 Får väl försöka rädda några själar från fusket läs och lär "Äta bör man annars dör man - Äter gör man ändå dör man!" Mvh BBJ Nytt år - nya möjligheter! Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Sangwal Inlagd Augusti 18, 2013 Dela Inlagd Augusti 18, 2013 Fan 33:an, du gjorde mig hungrig. . Rock on! Så gott som oförstörd! Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Drik Inlagd Augusti 18, 2013 Dela Inlagd Augusti 18, 2013 En vecka i hembyn och McDonalds i Udon Thani är som en lyxkrog! Så lite E nummer kan jag leva med Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Moritz Inlagd Augusti 18, 2013 Dela Inlagd Augusti 18, 2013 (ändrad) En vecka i hembyn och McDonalds i Udon Thani är som en lyxkrog! Så lite E nummer kan jag leva med E-tillsatserna är det sundaste i hamburgaren. Rena hälsokosten. Resten är bara tuggmotstånd gjort på flott,skinn och ben. Ändrades Augusti 18, 2013 av Moritz Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
ano Inlagd Augusti 18, 2013 Dela Inlagd Augusti 18, 2013 (ändrad) Det måste ju inte vara något "konstigt kemiskt" bara för att det är ett E-nummer. Sylten och kakorna man gör hemma innehåller ju också diverse "e-nummer", men vi använder andra namn som pektin och bakpulver. Annars håller jag helt med om att det är skrämmande mycket främmande ämnen i maten. Ändrades Augusti 18, 2013 av ano Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Recommended Posts
Registrera dig eller logga in för att kommentera
och se bilderna på riktigt.
Du måste vara medlem för att kommentera på forumet
Registrera dig
Registrera ett medlemskap. Lätt gjort...!
Registrera dig på forumetLogga in
Har du redan ett medlemskap? Logga in här.
Logga in nu