Jump to content
IGNORERAD

Rädda det som räddas kan


Sam sip sam

Recommended Posts

Får väl försöka rädda några själar från fusket läs och lär

 

 

 

 

 

 

 

Frasses

Frasseburgare = 18 E471, E300, E450, E451, E330, E331, E339, E160a, E160c, E1414, E1450, E412, E415, E202, E211, E141, E101

Sibylla

Original­burgare = 10 E471, E300, E331, E270, E160a, E160e, E322, E330, E202, E211

McDonalds

Big Mac = 14 E472e, E300, E509, E202, E331, E330, E200, E160a, E160c, E322, E260, E202, E415, E160c

Sibylla

Big star = 15 E471, E481, E300, E450, E451, E330 E202, E211, E262, E270, E412, E415, E509, E101, E141

Minst sämst

Burger King

Whopper = 4 E471, E300, E415, E211

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17313951.ab

”Cheddarost” med bara 
51 procent cheddar.

I hamburgare döljer sig ingredienser som är långt ifrån råvaror.

– Man använder kemiska tillsatser som kosmetika för att dölja avsaknaden av råvaror, säger journa­listen Mats-Eric Nilsson som granskat snabbmatsbranschen.

Bildspel: Klicka för att starta

1/5

”Cheddarosten” på Mc­Donalds hamburgare består bara av 51 procent cheddarost.

Resten är vatten, smör, så kallat smältsalt, och sex olika E-nummer som är färg-, smak- och konserveringsmedel.

Totalt innehåller en Big Mac 14 olika E-nummer.

Journalisten Mats-Eric Nilsson granskar i sin ­senaste bok Saltad nota matfusket i restaurang- och snabbmatsbranschen.

Där gästerna serveras ­färdiga rätter förblir innehållet ofta helt okänt, och kemiska tillsatser för att få innehållet att likna natur­liga råvaror florerar ännu mer än i matvarubutikerna, enligt Nilsson.

Äter aldrig snabbmat

Han äter aldrig på snabbmatskedjorna han själv granskat: McDonalds, Burger King, Max, Frasses, Sandy’s, Upper crust och Subway.

– Nej. Senast jag åt på McDonalds var för tre år ­sedan då jag kom sent med tåget till Skövde. Inget ­annat var öppet.

Förekomsten av tillsatser på svenska serveringar ­accelererar.

– Det finns allt fler kedjor med allt fler enheter. Det lokala kondiset klarar inte konkurrensen från kedjor som bygger på halvfabrikat och därför kan ha liten, ­outbildad personal. Därför måste det mesta komma färdigt från fabrik.

Många fuskprodukter finns även på pizzor. Nilsson har besökt pizzeriagrossister och redogör för fuskosten ”Pizzamix”, som säljs av Skånemejerier, där drygt två tredjedelar består av en ”smältprodukt” med olja, vatten, potatisstärkelse och fyra E-nummer som surhetsreglerar, konserverar, smälter och färgar.

Billig pizzaskinka säljs 
i form av inplastade fyra­kilos-rullar med 60 procent kött och resten vatten, stärk­else och en större mängd tillsatser.

Även i finare restauranger förekommer ofta fusk, beskriver Nilsson.

I fjol genomförde 13 kommuner och en region, Norra Skåne, riktade kontroller av skyddade produkter som Roquefortost, parmaskinka, parmesanost, fetaost och falukorv hos restauranger, grossister och producenter.

81 procent av restaurangerna visade sig ha menyer som inte stämde överens med vad som köpts in.

Enligt Livsmedelsverkets sammanställande rapport visar prisjämförelser att det i alla led finns pengar att ­tjäna på att sälja mat som uppges vara äkta vara, men i själva verket är fejk.

Inga skyldigheter

Lena Wallin, statsinspektör på Livemedelsverket, uppger att tillsatser i serverad mat är en ”jättesvår” ­fråga som verket tittar på från fall till fall.

– Problemet är att du inte kan se ingrediensförteckningen. Den enda möjlig­heten är att fråga.

Men restauranger och serveringar har inga lagliga skyldigheter att redovisa innehållet.

– Är du en människa som inte vill äta tillsatser som döljer den riktiga råvaran så går du ju inte dit mer om de inte svarar.

Enligt lagen får kunden inte vilseledas att förvänta sig något som inte ­stämmer.

Wallin tar upp ”grekisk ­sallad” som exempel, där man rimligen kan vänta sig äkta fetaost som ingrediens. Eller att en krog anger filé på menyn, trots att en annan köttdel serveras.

Vissa uppger ”Vi bakar vårt eget bröd”, då de säljer industriellt bake off-bröd som bara gräddas på plats. Andra restauranger beskriver en rätt som ”Husets”, då det i själva verket är ett uppvärmt helfabrikat som från grossisten säljs som ”Husets”, tar Nilsson upp i sin bok.

Karin Hallgren, kommunikationschef på mejeribranschorganisationen LRF mjölk, (en avdelning inom Lantbrukarnas riksförbund), tar upp en trend som kan ses bland såväl privata konsumenter som upphandlare i offentlig sektor och inköpare till industrier:

– Vi är extremt prisfixerade i dag. Och självklart får vi vad vi betalar för.

Ostimporten till Sverige har ökat kraftigt under de senaste åren.

– Stora delar av importen av hårdost består av skräp­ost som ursprungsländerna inte kan sälja på hemmamarknaden. Om en ost ­kostar 50 kronor kilot är det inte mycket mjölkråvara i. Den innehåller i stället mycket salt, som binder mer vatten.

”Inget onödigt”

Patrik Holm Thisner, ­inköps- och kvalitetsdirektör på McDonalds, anser att tillsatskritiken mot just McDonalds är märklig.

– Jag tycker inte vi använder onödiga tillsatser i våra produkter. Det är först och främst för att säkerställa matsäkerheten, i andra hand smakupplevelsen. De flesta transporter sker 
i fryst tillstånd, vilket gör att vi inte behöver konserveringsmedel i vårt bröd. Vi använder oss endast av hundra procent nötkött som styckas och formas i­nnan det fryses in.

Er ”smältostcheddar” är bara 60 procent ost. ­Varför har ni inte vanlig cheddar?

– Det är för smak­egenskap­erna och funktionen av ­osten. Den ska vara så som smältostar ska vara, smälta fint över köttet och ge en krämigare smak

TILLSATSERSedan Mats-Eric Nilsson började med att granska mat har han förändrat sina matvanor. ”Jag kollar mer på vad jag stoppar i mig”, säger han.

”Det är mycket jag vägrar äta”

Matjournalisten Mats-Eric Nilsson om tillsatser, klass, snobberi och om varför han inte längre äter kycklingfilé

Beställ Plus här!

ELLER

Logga in

Prova Plus redan idag!

Han är prisad för sina avslöjanden om matfusk.

Aftonbladet möter journalisten, chefredaktören och tillsatsjägaren Mats-Eric Nilsson.

- Jag skulle aldrig gå frivilligt till McDonalds, säger han.

Sedan kommer frågan alla vill ha svar på.

– Vad händer med oss som äter

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17313659.ab?teaser=true

Ändrades av Sam sip sam
Link to comment
Dela på andra sajter

  • Svar 27
  • Skapad
  • Senaste svaret

Mest aktiva i denna tråd

  • FF

    3

  • stefan5300

    2

  • Tommy

    2

  • Nemo

    2

Mest aktiva i denna tråd

mycke text...  men läsvärt o skrämmande.

To do list-
(1). Go to pet store.(2). Buy bird seeds.
(3). Ask how long it will take for the birds to grow.(4). Wait for the reaction.

Link to comment
Dela på andra sajter

Milkshake på MC Donken innehåller inte ens mjölk. 

Så vitt jag minns så allt är kemisk framställd i denna Shaken.  :ahh:

Link to comment
Dela på andra sajter

Thorsten Flinck

Den enda sanna glädjen är kemisk glädje!

"Om fienden energiskt går emot oss, utmålar oss i så svarta färger som möjligt och överhuvudtaget inte godkänner något hos oss, så är det ännu bättre; ty det är ett bevis på att vi inte enbart dragit en klar skiljelinje mellan oss och fienden, utan att vårt arbete också haft lysande framgång." -Ulrike Meinhof

 

Din socialistiska och antirasistiska röst i den högerdominerande forumsvärlden.

Link to comment
Dela på andra sajter

Tur att sjömansbiff inte heller inne håller s*****

Inget är omöjlligt, det tar bara längre tid. Tid kan inte sparas, bara användas
 

Link to comment
Dela på andra sajter

tyvärr en sak till som mörkas... 

 

vi får i oss Halalkött på både Max o Donken, personalrestaurangen osv. 

 

ingen som frågat mig om jag vill ha skiten  ..

 

har man nån gång sett hur djuren plågas i onödan så lockar det inte att atä Halal

To do list-
(1). Go to pet store.(2). Buy bird seeds.
(3). Ask how long it will take for the birds to grow.(4). Wait for the reaction.

Link to comment
Dela på andra sajter

tyvärr en sak till som mörkas... 

 

vi får i oss Halalkött på både Max o Donken, personalrestaurangen osv. 

 

ingen som frågat mig om jag vill ha skiten  ..

 

har man nån gång sett hur djuren plågas i onödan så lockar det inte att atä Halal

Sant,det är sjukt hur djuren lider under halal slakten.

Link to comment
Dela på andra sajter

Jag bjuder in folk till mitt ställe i obygden, där görs det köttbullar och biff utan massa E-nummer :nyam:

BTT-IDOL OCH BITTERFITTA.

Link to comment
Dela på andra sajter

Tur att sjömansbiff inte heller inne håller s*****

 

Hade man gjort det på S* så man nog inte behövt tillsätta öl för smakens skull  :sFduh:

I must offer apologies to the Panda Channel. The more I think about it, well it truly was the most intellectually stimulating channel in Thailand.
www.seaserpent.se

Link to comment
Dela på andra sajter

Enligt lagen får kunden inte vilseledas att förvänta sig något som inte ­stämmer.

 

Borde även gälla internetleverantörerna i Thailand.   laugh.gif

Ändrades av Nemo
Link to comment
Dela på andra sajter

Milkshake på MC Donken innehåller inte ens mjölk. 

Så vitt jag minns så allt är kemisk framställd i denna Shaken.  :ahh:

 

..men den är rätt så god.     :)

Link to comment
Dela på andra sajter

Undrar hur mkt kemikalier det är i Thaislafset som fruarna har kokat ihop?

Bara grönsakerna som dom köper i thaiaffären är nog tillräckligt besprutade för att få en att tänka till. O inte prata om det heliga Thaisaltet (GLUTAMAT) som dom bara måste ha i allt.

 

 

 

C;D

Life's a piece of shit, When you look at it. Life's a laugh and death's a joke, it's true.  You'll see it's all a show. Keep 'em laughing as you go,.Just remember that the last laugh is on you

Link to comment
Dela på andra sajter

tyvärr en sak till som mörkas... 

 

vi får i oss Halalkött på både Max o Donken, personalrestaurangen osv. 

 

ingen som frågat mig om jag vill ha skiten  ..

 

har man nån gång sett hur djuren plågas i onödan så lockar det inte att atä Halal

Är grisen till baconet också Halalslaktad?

 

 

MVH Tommy

Ändrades av Tommy

"There is an eagle in me that wants to soar, and there is a hippopotamus in me that wants to wallow in the mud."

Link to comment
Dela på andra sajter

Ja vid min ålder behöver man alla konsenveringsmedel man kan få i sig..

 

FF

I helvete heller,du är inte många dagar äldre än mig.

BTT-IDOL OCH BITTERFITTA.

Link to comment
Dela på andra sajter

I helvete heller,du är inte många dagar äldre än mig.

Nu är FF lite otränad i dagsläget, ska börja ta tag i det i höst..

 

FF

www.easi.nu

Link to comment
Dela på andra sajter

Får väl försöka rädda några själar från fusket läs och lär

 

"Äta bör man annars dör man - Äter gör man ändå dör man!" :y15:

 

Mvh

BBJ

:crazy:

Nytt år - nya möjligheter!

Link to comment
Dela på andra sajter

En vecka i hembyn och McDonalds i Udon Thani är som en lyxkrog!

Så lite E nummer kan jag leva med :crazy:

 

E-tillsatserna är det sundaste i hamburgaren. Rena hälsokosten. Resten är bara tuggmotstånd gjort på flott,skinn och ben.

Ändrades av Moritz
Link to comment
Dela på andra sajter

Det måste ju inte vara något "konstigt kemiskt" bara för att det är ett E-nummer.

Sylten och kakorna man gör hemma innehåller ju också diverse "e-nummer", men vi använder andra namn som pektin och bakpulver.

Annars håller jag helt med om att det är skrämmande mycket främmande ämnen i maten.

Ändrades av ano
Link to comment
Dela på andra sajter

Registrera dig eller logga in för att kommentera
och se bilderna på riktigt.

Du måste vara medlem för att kommentera på forumet

Registrera dig

Registrera ett medlemskap. Lätt gjort...!

Registrera dig på forumet

Logga in

Har du redan ett medlemskap? Logga in här.

Logga in nu
Hem
Nytt
Logga in

Logga in



×
×
×
  • Skapa ny...