Jump to content
IGNORERAD

Ni på bästkusten, Åstolkakor?


Guest Oregistrerad knasen

Recommended Posts

Guest Oregistrerad knasen

Tänkte kolla med alla er nere på baksidan om ni har några recept på hur man bakar Åstolkakor i vanlig ugn. Anledningen att jag frågar är att morsan svamlat om dessa jävla Åstolkakor i en vecka nu och jag hittar inget genom Google. Hon har haft något recept från nån gammal veckotidning förut som hon tyckte var bra, självklart så minns hon inte detta; och har nu lyckats slarva bort.

 

Jag har försökt att förbarmat mig och googlat jag också men hittar inget som verkar duga åt henne.

 

Så nu bästa "bäst kustare" finns det någon med något bra recept och knep?

Link to comment
Dela på andra sajter

  • Svar 26
  • Skapad
  • Senaste svaret

Mest aktiva i denna tråd

  • L64

    3

  • born41

    3

  • Nemo

    3

  • olle123987

    3

Mest aktiva i denna tråd

olle123987

Tänkte kolla med alla er nere på baksidan om ni har några recept på hur man bakar Åstolkakor i vanlig ugn. Anledningen att jag frågar är att morsan svamlat om dessa jävla Åstolkakor i en vecka nu och jag hittar inget genom Google. Hon har haft något recept från nån gammal veckotidning förut som hon tyckte var bra, självklart så minns hon inte detta; och har nu lyckats slarva bort.

 

Jag har försökt att förbarmat mig och googlat jag också men hittar inget som verkar duga åt henne.

 

Så nu bästa "bäst kustare" finns det någon med något bra recept och knep?

ÅSTOLKAKA "OBS. Hemligt recept"

 

3 pk jäst

3 liter vatten

4-5 dl socker (efter smak)

500 gram margarin

1-2 tsk salt

4 kg mjöl

(Russin och kardemumma kan tillsättas efter smak,

och byt gärna utvetemjölet med lite grovt mjöl, vetekli, linfrön)

Först ska degen jäsa till dubbel storlek.

Därefter bakas ämnena ut (bullar) till lagom storlek.
Sedan börjar man "bre ud kagera" (baka ut kakorna)

Först använder man en slät "kävle" kavel för att platta ut de runda ämnena (bullarna)

och sedan används en kruskavel vilket ger ett vackert mönster

och gör ytan härligt perforerad.

Stappa/Nagga och låt jäsa i 20 min

Ta kakorna med en "bagefjöl"

Till sist vänder man och "stappar"/ naggar kakorna igen.

Grädda kakan över öppen eld till den får en vacker färg,

eller på höga temperaturer i en vanlig ugn.

Lycka till med storbaket
 
Google är min vän ;-)
Link to comment
Dela på andra sajter

Fanns inte mycket på det...http://angela-guldkornilivet.blogspot.se/2009/11/storbak-over-oppen-eld.html

 

Peter Dahlin är väl Ö-bo däromkring,han kanske känner någon som känner någon som..

Arguing on the internet is like competing in the special olympics even if you win you're still a retard.
"Du är nog inte rasist, du är troligare en sasist; en svamlande arbetsskygg sexturist" @Atom

Link to comment
Dela på andra sajter

andrejsdenruskige

ÅSTOLKAKA "OBS. Hemligt recept"

 

3 pk jäst

 

3 liter vatten

 

4-5 dl socker (efter smak)

 

Klipp, klipp

 

Det började bra. Något tveksam till mängderna, men någon annan kanske vet mer om det.

:crazy:

Link to comment
Dela på andra sajter

Kötthandlarn
Fanns inte mycket på det...http://angela-guldkornilivet.blogspot.se/2009/11/storbak-over-oppen-eld.html

 

Peter Dahlin är väl Ö-bo däromkring,han kanske känner någon som känner någon som..

PD och baka finns inte ens på världskartan men hans morsa kanske har ngt på lut.

Skall höra med henne.

Annars har jag ingen aning om vad Åstolkaka är..

Har bara besökt ön flera gånger och det är sjukt vackert där ute..

Det finns ingen dag som är så dålig att den inte kan bli sämre!

Livet är bara ett väntrum på döden!

Det är aldrig försent att ge upp!

Ett försök är det första steget till ett misslyckande!

 

Link to comment
Dela på andra sajter

olle123987
Det började bra. Något tveksam till mängderna, men någon annan kanske vet mer om det.

:crazy:

Jag har inte en susning, jag googlade ju bara.

Link to comment
Dela på andra sajter

Guest Oregistrerad knasen

ÅSTOLKAKA "OBS. Hemligt recept"

 

3 pk jäst

 

3 liter vatten

 

4-5 dl socker (efter smak)

 

500 gram margarin

 

1-2 tsk salt

 

4 kg mjöl

 

 

(Russin och kardemumma kan tillsättas efter smak,

 

och byt gärna utvetemjölet med lite grovt mjöl, vetekli, linfrön)

 

 

Först ska degen jäsa till dubbel storlek.

 

 

Därefter bakas ämnena ut (bullar) till lagom storlek.
Sedan börjar man "bre ud kagera" (baka ut kakorna)

 

 

 

Först använder man en slät "kävle" kavel för att platta ut de runda ämnena (bullarna)

 

 

och sedan används en kruskavel vilket ger ett vackert mönster

 

och gör ytan härligt perforerad.

 

Stappa/Nagga och låt jäsa i 20 min

 

Ta kakorna med en "bagefjöl"

 

 

 

Till sist vänder man och "stappar"/ naggar kakorna igen.

 

 

 

Grädda kakan över öppen eld till den får en vacker färg,

 

eller på höga temperaturer i en vanlig ugn.

 

 

Lycka till med storbaket
 
Google är min vän ;-)

 

Det receptet gillade hon inte, dels var det för stora mått och dels så var det tydligen inte samma som hon hade på någon förbannad pappersbit förut :rolleyes:

Link to comment
Dela på andra sajter

andrejsdenruskige
Jag har inte en susning, jag googlade ju bara.

 

Jaja, men jag menade att socker, vatten och jäst var intressant.

Resten av receptet skiter jag väl i.

Link to comment
Dela på andra sajter

olle123987
Jaja, men jag menade att socker, vatten och jäst var intressant.

Resten av receptet skiter jag väl i.

men då skall det vara turbojäst :-)

Link to comment
Dela på andra sajter

Ingen aning om vad Åstolkaka är men hönökaka e ju rackarns smarrig med rätt tillbehör!

 

Och båda kommer ju från havsbandet!

Älskar flygplansmat, karma och grupper.       Best website on internet here

Link to comment
Dela på andra sajter

Jaja, men jag menade att socker, vatten och jäst var intressant.

Resten av receptet skiter jag väl i.

30kg jest ska däva!! :crazy:

Sju år i folkskola, yes! Proud member of R 142 Ystad! Däckspojke!

Link to comment
Dela på andra sajter

programledaren i så ska det låta kom därifrån, men va fan hette han, hans mamma baka åstolkakan

Citat: Kim;;Funderar ibland på vad det egentligen är som gör att din, Gorrocos, Luke the drifter, Gusings mfl vistelser i Isaan verkar så trevliga jämfört med t ex Joe's och några andras mer tråkiga?  Skriftlig Ursäkt ?

Link to comment
Dela på andra sajter

programledaren i så ska det låta kom därifrån, men va fan hette han, hans mamma baka åstolkakan

 

Peter Harryson 

Arguing on the internet is like competing in the special olympics even if you win you're still a retard.
"Du är nog inte rasist, du är troligare en sasist; en svamlande arbetsskygg sexturist" @Atom

Link to comment
Dela på andra sajter

Peter Harryson 

Tack, huvet är lite långsamt justn nu

Citat: Kim;;Funderar ibland på vad det egentligen är som gör att din, Gorrocos, Luke the drifter, Gusings mfl vistelser i Isaan verkar så trevliga jämfört med t ex Joe's och några andras mer tråkiga?  Skriftlig Ursäkt ?

Link to comment
Dela på andra sajter

Guest Oregistrerad knasen
Ingen aning om vad Åstolkaka är men hönökaka e ju rackarns smarrig med rätt tillbehör!

 

Och båda kommer ju från havsbandet!

 

Ja det sa jag åt henne också men det var tydligen någonting som skiljde på recepten.. :rolleyes:

Link to comment
Dela på andra sajter

Prova och kontakta Åstol:s hembygdsförening där kunskap kan finnas.

 

Kontaktperson Mats Ekberg

073 933 79 69

e-post: ekberg.mats@tele2.se

 

Redovisa gärna här på forumet hur det går

 

born41

Link to comment
Dela på andra sajter

 

Så nu bästa "bäst kustare" finns det någon med något bra recept och knep?

Hur går det med resepten? har du kollaat med hembygdsföreningen?

 

born41

Link to comment
Dela på andra sajter

Guest J666

Ingen aning om vad Åstolkaka är men hönökaka e ju rackarns smarrig med rätt tillbehör!

Och båda kommer ju från havsbandet!

Då hade du gillat morsans hemgjorda smörgåstårta som e gjord på höhökaka :)

Postade en bild

Postade en bild

Link to comment
Dela på andra sajter

Åstolskaka, fick mig obetingat att tänka...oblater...frimicklarparadis!

Vinter och snö gör sig bäst på vykort.

 

Nackdelen med alkohol är att det får människan att förväxla ord med tankar!

Link to comment
Dela på andra sajter

Jaja, men jag menade att socker, vatten och jäst var intressant.

Resten av receptet skiter jag väl i.

 

Enklare att köpa ut på bolaget..

Link to comment
Dela på andra sajter

Då hade du gillat morsans hemgjorda smörgåstårta som e gjord på höhökaka :)

 

 

Den såg inte dum ut alls!

 

 

 

Härligt med en sån frisk fläkt som dig på forumet som hela tiden producerar positiva och genomtänkta inlägg!

Älskar flygplansmat, karma och grupper.       Best website on internet here

Link to comment
Dela på andra sajter

Den såg inte dum ut alls!

 

 

 

Härligt med en sån frisk fläkt som dig på forumet som hela tiden producerar positiva och genomtänkta inlägg!

 

 

Tror det var lite för genomtänkt för din del, men bara för dig, så ska jag bifoga instruktioner hur du ska läsa inläggen.

Link to comment
Dela på andra sajter

Tror det var lite för genomtänkt för din del, men bara för dig, så ska jag bifoga instruktioner hur du ska läsa inläggen.

 

Dina inlägg behöver jag inga instruktioner för att tolka, leta fel och försöka vara ett smartass är det genomgående temat från ditt ensamma pojkrum(kan vara gubbrum).

Älskar flygplansmat, karma och grupper.       Best website on internet here

Link to comment
Dela på andra sajter

Dina inlägg behöver jag inga instruktioner för att tolka, leta fel och försöka vara ett smartass är det genomgående temat från ditt ensamma pojkrum(kan vara gubbrum).

 

 

Hälsa dina gosedjur när du kommer hem.   :)

Link to comment
Dela på andra sajter

Registrera dig eller logga in för att kommentera
och se bilderna på riktigt.

Du måste vara medlem för att kommentera på forumet

Registrera dig

Registrera ett medlemskap. Lätt gjort...!

Registrera dig på forumet

Logga in

Har du redan ett medlemskap? Logga in här.

Logga in nu
Hem
Nytt
Logga in

Logga in



×
×
×
  • Skapa ny...